Apollon Tapınağı

KADİM YUNAN DÜNYASININ 4.TAPINAĞI

Türkiye’nin batısında antik bir liman kenti olan Miletus’un 18 kilometre güneyinde konumlanmış Didim Apollon Tapınağı -antik ismiyle “Didymaion”- kadim Yunan dünyasının en büyük dördüncü tapınağıydı. Delfi’den sonra en önemli ikinci kehanet merkezi olan bu tapınak, Miletus şehri ve Akdeniz havzasında dini ve siyasi açıdan önemli bir rol oynamış olup; tanrı Apollon’un lütfunu ve rehberliğini arayan Büyük İskender’den (MÖ 356-323) Roma İmparatoru Diocletianus’a (MS 244-313) kadar dönemin pek çok önemli yöneticisi tarafından bizzat ziyaret edilmiş veyahut tapınağa elçiler gönderilmiştir. Kehanet merkezi özelliği, Hristiyanlara karşı Diocletianus önderliğinde başlatılan “Büyük Zulüm”ün çıkış noktası olmuş ve akabinde tapınak Hristiyanlarca MS 5. veya 6. yüzyılda kiliseye dönüştürülmüştür.

KEHANET GÜCÜ

Didymaion, Yunanların kehanet gücü verdiğine inandıkları doğal bir kaynağın çevresine inşa ettikleri üçüncü ve en büyük tapınaktı. İlk tapınak, eskiden Karyalılara ait bir dini alanın üzerine inşa edilmiş gösterişsiz bir yapıydı. MÖ 6. yüzyılda Miletus civarındaki insanlar yeni ve daha büyük bir tapınağın yapımına başladı. En az Parthenon kadar büyük bu ikinci tapınak kehanet merkezinin artan ününün ve etkisinin bir göstergesiydi. Ne yazık ki bu tapınak MÖ 494 veyahut 479 yılında Pers Kralı Darius ya da oğlu ve ardılı Xerxes tarafından yağmalanmış ve talan edilmiştir. Efsaneye göre kutsal sayılan kaynak, Büyük İskender’in MÖ 331’de Doğu Seferi’ne çıkıp tapınağa kutsiyetini geri verene dek kurumuştur. Yeniden işlev kazandırılan kehanet merkezinin kayıtlarında ismi ilk anılan kişinin genç Makedon kralı olması pek tabii şaşırtıcı değildir.

İNŞASI YÜZYILLAR SÜRDÜ

Didim Tapınağı’nı yeniden ayağa kaldırmasına karşın Miletus, Büyük İskender’in seferini mali açıdan desteklemeyi reddedince şehir on yıllar boyunca altında ezileceği büyük vergilendirme yaptırımlarıyla karşı karşıya kaldı. En nihayetinde Miletus toparlanmaya başladığında (Büyük İskender’in seferinden neredeyse 30 yıl sonra) şehir sakinleri kutsal kaynağın civarında yeni bir tapınağın inşasına koyuldu. Bu tapınak günümüze kadar kalmış Didyma Apollon Tapınağı ya da Hellenistik Didymaion olarak bilinen üçüncü ve en büyük tapınaktır. Böylesine muazzam ölçülerde tasarlanan pek çok Yunan tapınağında görüldüğü gibi Apollon tapınağının da inşası yüzyıllar sürdü ve yapı hiçbir zaman tamamlanamadı. MÖ 4. Yüzyılda dahi tapınağın alınlığı, kornişi, heykeltıraşlık süslemeleri hatta birkaç heybetli sütunu yarım kalmıştır. Bütün bu eksikliklerine rağmen tapınak yine de muazzam bir görünüme sahip olsa gerek ki aradan yüzyıllar geçmesine karşın günümüz ziyaretçileri nezdinde hala göz kamaştırıcıdır.

Etiketler :
Apollon,Didim,Didyma,Tapınağı
Paylaş :
Diğer Konumlar :

Kont Exclusive Hotel, Didim’de konaklamayı sadece bir tatil değil, unutulmaz bir deneyim haline getirmek için tasarlandı.

Telefon
Email
Adres
Takip Edin!

Copyright © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.